Nieuws


Nieuws

voor Seniorenclub Oud-Zevenaar en Ooy

KBO-PCOB Nieuws

 

KBO-PCOB Nieuws is de digitale nieuwsbrief van KBO-PCOB.

KBO-PCOB is met ruim een kwart miljoen leden de grootste seniorenorganisatie van Nederland. Zij maken ons sterk voor een samenleving waarin senioren volwaardig kunnen meedoen en mensen omzien naar elkaar.

 

Hieronder een greep uit het laatste nieuws: 

Dood door vallen “sluipmoordenaar” voor senioren ( 4 december)


Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte vandaag bekend dat er in 2018

gemiddeld bijna dertien mensen per dag stierven door een ongelukkige val. Ruim

driekwart van de overledenen was 80 jaar of ouder. Manon Vanderkaa, directeur van

KBO-PCOB: “Dat is een schokkend percentage, maar we weten dat het gebeurt.

Bij KBO-PCOB noemen we dood door vallen, omdat het zo onverwacht komt, niet voor niets een sluipmoordenaar voor senioren.” Volgens het CBS stierven er in 2017 gemiddeld elf per dag. In 2014 waren het er acht per dag.


In totaal waren er in 2018 4628 noodlottige gevallen door een val. Hierbij gaat het om valongelukken in en om het huis. Denk aan een slippertje in de badkamer, of struikelen over een drempel. Manon Vanderkaa: “Er zijn goede valpreventieprogramma’s beschikbaar. Helaas worden deze nog te weinig gebruikt. Het is belangrijk dat de overheid hierin meer haar aanjagerrol op zich neemt. Gezien het aantal dodelijke slachtoffers wordt dit ook hoog tijd.”


Speciaal voor senioren heeft KBO-PCOB vrijwillige veiligheidsadviseurs opgeleid die persoonlijk advies geven om de kans op vallen te verkleinen. Denk aan het weghalen van een kleed, waar je achter kan blijven haken. En behalve praktische zaken kunnen senioren ook zelf wat doen door te trainen. Met simpele spieroefeningen, gewoon thuis te doen terwijl je televisie kijkt, kan iemand stabieler worden. Vanderkaa: “Deze oefeningen kunnen senioren helpen letterlijk een drempel over te stappen om te voorkomen dat ze vallen over die drempel.”


Lees ook de tips tegen vallen!

Wmo verandert in 2020 ( 2 december)


Voor gebruikers van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) gaat er komend

jaar een aantal dingen veranderen. De Wmo krijgt o.a. per 1 januari 2020 een

abonnementstarief, een vast tarief voor de eigen bijdragen aan Wmo-voorzieningen.

Wij zetten op een rijtje wat klanten van de Wmo kunnen verwachten.


Factuurtermijn

In 2019 werd er een rekening gestuurd over een periode van 28 dagen (4 weken). Deze factuur werd achteraf verstuurd. Vanaf 2020 betaalt u per maand voor de zorg die u ontvangt. Dit betekent dat u in dezelfde maand dat u zorg en voorzieningen ontvangt, daarvoor betaalt.


Eigen bijdrage

In 2019 betaalde u per 28 dagen (4 weken) maximaal €17,50 aan eigen bijdrage. Vanaf 2020 zult u per maand maximaal een eigen bijdrage van €19,00 gaan betalen aan het CAK, de uitvoeringsorganisatie die de eigen bijdrage int.


Overgang zorgt voor extra rekeningen in januari

Doordat het CAK overgaat op dit nieuwe systeem zult u aan het begin van 2020 meerdere facturen krijgen: de laatste facturen van 2019 én de eerste factuur van 2020. De laatste rekeningen van 2019 ontvangt u dus niet in 2019, maar in 2020. Houdt u er dus rekening mee dat u in januari 2020 ook moet betalen voor 2019.


Mocht het voor u problemen opleveren als de rekeningen opstapelen in januari 2020, dan kunt u kosteloos gebruikmaken van een betalingsrekening. Hiervoor kunt u nadat u de factuur ontving contact opnemen met het CAK.


Informatiepakket

De gemeente waarin u woont, zal de gegevens aanleveren aan het CAK; u hoeft dus niet zelf gegevens aan te leveren. Begin 2020 zult u een pakket met praktische informatie over het nieuwe abonnementstarief ontvangen. In dit pakket zal naast de informatie ook de beschikking en vastgestelde eigen bijdrage worden vermeld. Daarbij ontvangt u ook een contactformulier.


> Kijk hier voor uitleg over de Wmo in 2020 (met filmpje) 

Voor meer nieuws kijk op: https://www.kbo-pcob.nl/nieuws/

 

Profiteer van je lidmaatschap!

Als lid/abonnee profiteer je van interessante aanbiedingen en unieke voordelen die het leven makkelijker, veiliger, gezonder, goedkoper en leuker maken. Van goedkope energie en hoorbatterijen tot voordelig bellen en leuke uitjes. Kijk snel en profiteer mee! https://www.kbo-pcob-voordeel.nl/


Digitale nieuwsbrief van KBO-PCOB Gelderland

Via onderstaande link kun je je abonneren op de digitale nieuwsbrief van KBO-PCOB:

https://www.kbo-pcob.nl/kbopcobnu/

Columns lezen?

Via onderstaande link kun je leuke, interessante columns lezen.

http://www.kbogelderland.nl/actueel/columns/

Nieuwsbrief Seniorenclub

Copyright © 2016 Seniorenclub Oud-Zevenaar en Ooy   --- Wepdiezainer ---