Nieuws

Columns lezen?

Via onderstaande link kun je leuke, interessante columns lezen.

http://www.kbogelderland.nl/actueel/columns/

 

Nieuws

voor Seniorenclub Oud-Zevenaar en Ooy

KBO-PCOB Nieuws

 

KBO-PCOB Nieuws is de digitale nieuwsbrief van KBO-PCOB.

KBO-PCOB is met ruim een kwart miljoen leden de grootste seniorenorganisatie van Nederland. Zij maken ons sterk voor een samenleving waarin senioren volwaardig kunnen meedoen en mensen omzien naar elkaar.

 

Hieronder een greep uit het laatste nieuws:

 

 

Oproep KBO-PCOB voor een actieplan wintersterfte vindt gehoor (11 oktober)

Er waait duidelijk een frisse wind binnen het ministerie van VWS omtrent grieppreventie en vaccinatiebeleid van ouderen. Ons in april van dit jaar gelanceerde ‘actieplan wintersterfte’ vindt bij staatssecretaris Paul Blokhuis een gewillig oor. Een verheugend effect van onze maandenlange intensieve lobby.

 

Stille ramp

Aanleiding voor ons actieplan wintersterfte zijn de extreem hoge sterftecijfers tijdens de afgelopen griepepidemie. In de winter van 2017-2018 kwamen ruim negenduizend mensen om het leven door de griep. Ook de hoge werkdruk op de spoedeisende hulp in ziekenhuizen was de afgelopen winter een groot probleem. Hierdoor werden heel wat operaties uitgesteld. Deels vanwege ziektegevallen onder het personeel zelf.

 

Oproep KBO-PCOB

“Laten we snel de handen ineen slaan om met het oog op de volgende winter een nieuwe stille ramp zo veel als mogelijk te voorkomen,” aldus directeur Manon Vanderkaa dit voorjaar in haar oproep naar VWS. “Naast het verhogen van de vaccinatiegraad tegen griep, zijn goede voorlichting en de mogelijkheden van het verplicht inenten van zorgpersoneel belangrijke onderwerpen in ons actieplan,” zo bepleitte Manon Vanderkaa toen bij het ministerie en andere organisaties.

 

VWS geeft gehoor

Staatsecretaris Blokhuis neemt nu de handschoen op. Nederlanders krijgen vanaf volgende winter een nieuwe griepprik. Die zal ‘een verwachte hogere effectiviteit hebben’ dan het vaccin dat nu wordt gegeven, omdat het uit meer griepstammen is opgebouwd. Dat schrijft staatssecretaris Blokhuis in een brief aan de Tweede Kamer. Het nieuwe vaccin is opgebouwd uit vier griepstammen. Nu gebruikt Nederland nog, als een van de weinige landen in Europa, een vaccin dat is opgebouwd uit drie griepstammen. Blokhuis gaat ook onderzoeken of het mogelijk is om het griepvaccin te verplichten onder zorgpersoneel. Dit onderzoek zal begin volgend jaar van start gaan.

 

Lees meer op https://www.kbo-pcob.nl/nieuws/oproep-kbo-pcob-voor-een-actieplan-wintersterfte-vindt-gehoor/

 

Lancering app tegen babbeltrucs (08 oktober)

 

Maandag 8 oktober, aan het het begin van de Week van de Veiligheid, lanceert KBO-PCOB een primeur in Nederland, namelijk een virtuele weerbaarheidstraining voor ouderen. Met deze multifunctionele training kunnen ouderen hun weerbaarheid verhogen en beter weerstand bieden tegen de zogenoemde babbeltruc.

 

Met name ouderen slachtoffer

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen met name ouderen te beroven. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of ze vragen of hun kind naar het toilet mag. Vervolgens stelen zij geld en andere waardevolle bezittingen.

 

Digitaal oefenen in verschillende situaties

Er wordt regelmatig gewaarschuwd voor babbeltrucs. De huidige voorlichtingscampagnes richten zich met name op gedragsverandering, waarbij informatie en praktische adviezen worden gegeven om babbeltrucs te voorkomen. Maar waarschuwen alleen helpt onvoldoende, zo leert de praktijk.

 

Daarom ontwikkelde KBO-PCOB met behulp van de Vrije Universiteit van Amsterdam een aanvullende methode om mensen meer bewust te maken van hoe ze moeten handelen bij babbeltrucs. Een virtuele training dus om de weerbaarheid van ouderen tegen babbeltrucs te vergroten. In een zestal situaties wordt de babbeltruc virtueel nagebootst en kan er worden geoefend om de oplichter succesvol te weerstaan. Deze training heeft de vorm van een tabletapplicatie, waardoor deze meteen voor een grote groep ouderen beschikbaar is.

 

Lees verder op https://www.kbo-pcob.nl/nieuws/lancering-app-tegen-babbeltrucs/

 

 

Voor meer nieuws kijk op: https://www.kbo-pcob.nl/nieuws/

 

Profiteer van je lidmaatschap!

Als lid/abonnee profiteer je van interessante aanbiedingen en unieke voordelen die het leven makkelijker, veiliger, gezonder, goedkoper en leuker maken. Van goedkope energie en hoorbatterijen tot voordelig bellen en leuke uitjes. Kijk snel en profiteer mee! https://www.kbo-pcob-voordeel.nl/

Een van de vele voordelen:

 

Korting op uw energierekening

 

Op zoek naar een nieuwe energieleverancier? En zie je door de bomen het bos niet meer? Tijdelijke kortingen, welkomstcadeaus of andere lokkertjes verleiden je om over te stappen. Als je niet weer overstapt, blijkt na de actieperiode dat je ineens hogere tarieven betaalt. Of de jaarrekening valt onverwacht hoger uit omdat je een onjuist maandelijks termijnbedrag is voorgespiegeld.

Samen met hun partner van Energiebesteding hebben KBO-PCOB de regie in eigen hand genomen en doen het graag anders voor hun leden.

Voor meer informatie klik op: https://www.kbo-pcob-voordeel.nl/energie

 

Digitale nieuwsbrief van KBO-PCOB Gelderland

Via onderstaande link kun je je abonneren op de digitale nieuwsbrief van KBO-PCOB:

https://www.kbo-pcob.nl/kbopcobnu/

Inspiratiedag over de eindigheid van ons leven op 1 november a.s.

 

Grenzeloos Leven is de naam van een themadag van KBO-PCOB over de eindigheid van ons leven. De dag wordt gehouden op 1 november van 10.00-16.00 uur in het Dominicanenklooster in Huissen. De KBO en PCOB in Gelderland werken mee aan dit evenement vol gesprekken, presentaties en workshops.

Kosten inclusief lunch, koffie, thee: € 10 voor leden van KBO-PCOB, niet-leden betalen € 25.

Waarom deze dag?

We worden ouder dan ooit en de medische wetenschap kan ons langer dan ooit in leven houden. Nooit eerder in de geschiedenis moe(s)ten zoveel mensen zelf nadenken over manieren van oud worden, de grens van het leven en hoe ze daarmee om willen gaan.

Het leven en levenseinde roepen niet alleen medische of juridische vragen op, maar roepen vooral levensvragen op. Vragen die we ons zelf stellen en waar we -samen met anderen- onze weg in willen zoeken. Op deze dag doen we dat met mensen die ons daarbij inspireren, informeren, confronteren en stil laten worden, maar ons ook in gesprek brengen, laten schrijven of zingen.

Zoals Ivan Wolffers die ondanks jaren lang ziek zijn, volop leeft en Claartje Kruijff, Theologe des Vaderlands, die de meest indringende levensvragen over het levenseinde niet uit de weg zal gaan. En velen anderen…

 

Het programma

Arjan Broers gaat in gesprek met Ivan Wolffers, Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg en Cultuur en publicist. Ivan Wolffers leeft al jaren volop met een levensbedreigende ziekte. Hij deelt zijn ervaringen hierover in blogs en boeken. Hoe zit het met zijn veerkracht en levenskunst na al die jaren patiënt zijn? En wat kan hij mensen die met kanker worden geconfronteerd worden meegeven?

Daarna zijn er op diverse plaatsen in het klooster workshops:

  • De ervaring van een voltooid leven..: Onder leiding Els van de Wijngaarden wordt u via gesprekken meegenomen in de leefwereld van ouderen met een doodswens en krijgt u meer inzicht op de problemen die schuil gaan achter de term voltooid leven.
  • Waardig ouder worden: Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB, vertelt over het politieke manifest “Waardig ouder worden’ van KBO-PCOB en hoe dit doorwerkt in het pact ouderenzorg van het ministerie van VWS dat hoog op de politieke agenda staat. Tevens gaat zij met u in gesprek over wat ‘waardig ouder worden’ voor u betekent.
  • Verstaan we elkaar?: Gert van Dijk is filosoof en ethicus voor de artsenfederatie KNMG. Hij kent als geen ander de vragen, de discussies en de misverstanden die er bestaan, bijvoorbeeld over euthanasie of voltooid leven. In deze workshop gaat hij in op uw ervaringen, uw vragen, de discussies en de misverstanden.
  • Een brief van betekenis:. Monica Boschman laat u ontdekken via bijzondere schrijfoefeningen hoe je gedachten, herinneringen en wensen kunt opschrijven in een ‘brief van betekenis’ aan jezelf of je naasten
  • Het lied van je leven: Jos Somsen, muzikant en zangeres, leidt ons met haar creatieve en muzikale talenten naar bezinning en het zingen van het lied van je leven.
  • In dialoog over van betekenis tot het einde: In kleinere groepen gaan we met elkaar in dialoog over wat ‘het einde’ voor jou oproept. Het uitwisselen van positieve en negatieve ervaringen/gedachten hierover worden uitgewisseld aan de dialoogmethodiek. De ervaring die tijdens deze workshop wordt opgedaan, kan helpen om dit gesprek ook in eigen kring te voeren.
  • Rouw en levenskunst: Toos van Alderwegen en Anneliese Vonk-van der Zanden schreven allebei een boek na het verlies van hun partners en het rouwproces dat zij doormaakten. Waar haalden zij de kracht uit om verder te gaan? Zij vertellen over hun ervaringen en gaan met u in gesprek.
  • Welke stijl past bij jou? Bert Buizert, trainer en consultant, vindt dat doodgaan bij het leven hoort. Hij heeft ontdekt dat er bepaalde stijlen zijn in hoe mensen omgaan met doodgaan en het gesprek daarover. In deze workshop laat hij je ontdekken welke stijl bij jou past: onbevangen, proactief of juist ‘vol vertrouwen’?

 

De dag wordt afgesloten met een lezing van Claartje Kruijff over leven, lijden en de dood in ons leven

 

Inschrijving verloopt via Domicanenklooster Huissen www.kloosterhuissen.nl/inspiratiedag De inschrijving start vanaf 1 augustus 2018.

Statiegeldactie bij Coop (Masiusplein)

 

Van 1 oktober tot en met 31 december is onze Seniorenclub het goede doel van de statiegeldactie van de Coop in Zevenaar aan het Masiusplein. Lever je flessen en kratten in en druk op de juiste knop, dan komt het statiegeld ons ten goede. De actie loopt in de maanden oktober, november en december. De Coop verdubbelt het bedrag!

 

Alvast bedankt voor ieders donatie!

 

Rabobank Clubkas Campagne: wij hebben weer meegedaan!!!

 

Net als vorig jaar hebben we weer 95 stemmen ontvangen. We hebben een bedrag van € 842,44 in ontvangst mogen nemen.

Weer een geweldig resultaat.

 

Iedereen bedankt voor het stemmen!!

 

Seniorenclub Oud-Zevenaar & Ooij: open mind (Fusiekrantje november 2017)

 

Ze beginnen op stoom te komen. Hebben de tijd genomen om sfeer te proeven, wensen te inventariseren en ideeën te ontwikkelen. Nu lijken ze de weg naar een gevarieerde activiteitenagenda gevonden te hebben. Sinds april vorig jaar vormen Ria Lentjes en Marian Godschalk de activiteitencommissie van seniorenclub Oud-Zevenaar en Ooij.

 

Twee pittige dames, vlot en vief ogend. Niet meteen types die je verwacht bij een seniorenclub. Dat is toch meer voor oude mensen? Ze zegt het niet, lijkt wel te denken ‘oud? de duvel is oud’. Marian: “Het is niet meer van deze tijd om een seniorenclub te linken aan oud, in termen van uitgeblust. Ons ledenbestand, 139 leden, is heel divers. Met ‘jongere’ en ‘oudere’ ouderen, allemaal met hun eigen interesses en achtergronden. De belangrijkste taak van onze club is het behartigen van de belangen van senioren in de breedste zin van het woord. Dat geldt op individueel én collectief niveau.” Leg eens uit. “Dat Zorg & Gezondheid een issue van formaat is, kan iedereen wel bedenken, maar ook wonen & welzijn, inkomen & koopkracht en mobiliteit & veiligheid zijn items die op zeker moment in ieders leven voorbijkomen. Dan is het heel prettig als je ergens terecht kunt en niet zelf het wiel hoeft uit te vinden.”

 

Marian: “Een mooi voorbeeld van belangenbehartiging is het initiatief van gemeente Zevenaar voor het opzetten van drie gemeentelijke gebiedsteam. Die teams willen dichtbij de inwoners te staan en hen ondersteunen op het gebied van zorg, opvoeding, welzijn, werk en inkomen. Alles met maar één doel, het vergroten van het woongenot voor iedereen. Als Seniorenclub spelen wij ons partijtje mee en zijn aangehaakt bij het gebiedsteam Babberich, Oud-Zevenaar en Ooij. Om te voorkomen dat gebiedsteams te abstract en daardoor onbereikbaar lijken, zijn wekelijkse spreekuren ingesteld. Iedereen met vragen, problemen of ideeën kan daar terecht. In Oud-Zevenaar/Ooij/Babberich is het spreekuur in september gestart.”

 

“Dat de activiteitenagenda van onze club een ander beeld vertoont dan voorgaande jaren is zeker” zegt Ria. “Lag eerder het accent wat meer op de drie K’s: kaarten, keuvelen en kienen, langzaam bewegen we richting de drie O’s: ontmoeten, ontspannen en ontwikkelen. Gezellige middagen met rollende bingoballetjes zullen niet verdwijnen, evenmin als ons motto “Voor en met elkaar’. Daarnaast zijn we hard op zoek naar items die bij Ontwikkelen passen. Zoals yoga en de vorig jaar gestarte bedrijfsbezoeken. Die lokten leden die meestentijds verstek laten gaan op de reguliere bijeenkomsten. We denken over het opzetten van een praatgroep met minder voor de hand liggende onderwerpen als ouder worden, levensbeëindiging etc..” Ria: “Randvoorwaarden hierbij zijn van een andere orde dan bij kaarten of kienen. Alom moet de overtuiging leven dat wat in die setting ter sprake komt daar ook blijft. Alleen gedeeld vertrouwen kan zo’n initiatief doen slagen. Je mening geven in een discussie over pak hem beet levensbeëindiging is even wat anders dan een winnend bingogetal roepen.”

 

En verder? Marian: “Actief nieuwe leden werven. En… uitdragen dat we iedereen vanaf 55 jaar met open armen en een open mind verwelkomen.”

Informatie over de yogalessen

 

Vanaf donderdag 5 oktober 2017 worden er yogalessen gegeven op Brede School St. Martinus , Martinusweg 6, Oud-Zevenaar.

De lessen worden verzorgd door yogadocente, Anju Gaur.

 

Wat kosten de lessen per kwartaal (per 1 juli 2018):

  • Bij een groep van min. 10 personen kost het voor leden € 46,00 en voor niet-leden € 50,00.
  • Bij een groep van 9 personen kost het voor leden € 51,00 en voor niet- leden € 55,00.

 

Momenteel zijn er 2 groepen op de donderdagmiddag. De eerste groep heeft van 16.00 uur tot 17.00 uur yogales, de tweede groep van 17.15 uur tot 18.15 uur.

 

Bij voldoende aanmeldingen willen we in januari 2019 op de vrijdagmiddag starten met een derde groep.

 

Heb je interesse, meld je dan aan bij Marian Godschalk

 

Overzicht sportscholen in Zevenaar

 

 

Voor degene die wil gaan sporten hebben we een overzicht gemaakt van sportscholen/fitnesscentra in Zevenaar met daarbij de kortingen die je kunt krijgen.

Dit overzicht is te verkrijgen bij Marian Godschalk (333120).

 

 

Nieuwsbrief Seniorenclub

Copyright © 2016 Seniorenclub Oud-Zevenaar en Ooy --- Wepdiezainer ---