Nieuws

 

Nieuws

voor Seniorenclub Oud-Zevenaar en Ooy

  

KBO-PCOB Nieuws

 

KBO-PCOB Nieuws is de digitale nieuwsbrief van KBO-PCOB.

KBO-PCOB is met ruim een kwart miljoen leden de grootste seniorenorganisatie van Nederland. Zij maken ons sterk voor een samenleving waarin senioren volwaardig kunnen meedoen en mensen omzien naar elkaar.

 

Hieronder een greep uit het laatste nieuws

 

NKBO-PCOB: senioren zien te weinig verbetering rond verkeersveiligheid (12 december)

 

Op het gebied van Verkeersveiligheid vindt KBO-PCOB dat senioren te weinig verbeteringen zien in de kabinetsplannen. In 2017 kwamen 206 fietsers om in het verkeer, het hoogste aantal in tien jaar. 66 Procent van hen was 65 jaar of ouder. Daarom vroeg KBO-PCOB voor een Kamerdebat op 13 december aandacht voor de verkeersveiligheid van senioren.

 

KBO-PCOB wil graag betrokken zijn bij de implementatie van ‘Veilig van deur tot deur’. Zo kunnen, volgens het principe senioren voor senioren, KBO-PCOB Veiligheidsvoorlichters ingezet worden om voorlichting te geven aan senioren over veilig deelnemen aan het verkeer. Daarnaast kan de verkeerveiligheid van senioren verbeteren door onderstaande maatregelen:

 

  • Stimuleer provincies en gemeenten om de infrastructuur aan te passen, bijvoorbeeld bredere fietspaden aan te leggen.
  • Stel fietslessen voor de elektrische fiets ter beschikking, want hier vinden veel ongevallen mee plaats.
  • Maak scootmobielen – ontwerp en voorwaarden – veilig voor de gebruikers.

 

Rijbewijzen

Op de agenda staat ook de lange doorlooptijd voor het afgeven van gezondheidsverklaringen door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Dit is met name problematisch voor senioren die na een lichte overtreding hun rijbewijs kwijtraken, omdat agenten niet goed kunnen inschatten of de gezondheid van de betrokkenen een rol speelt. KBO-PCOB geeft aandachtspunten om dit te verbeteren.

 

KBO-PCOB zal het debat met belangstelling volgen.

 

Lees meer op https://www.kbo-pcob.nl/nieuws/kbo-pcob-senioren-zien-te-weinig-verbetering-rond-verkeersveiligheid/

 

Dealtjes medische hulpmiddelen benadelen patiënt en samenleving. (13 december)

 

Tussen bedrijven en Nederlandse artsen en ziekenhuizen zijn geheime lucratieve afspraken onthuld. Dit kan invloed hebben op de medische hulpmiddelen die worden voorgeschreven aan patiënten. KBO-PCOB, grootste seniorenorganisatie van Nederland, is zeer ontstemd. “De patiënt staat buitenspel. Kwaliteit en kostenbeheersing raken ondergesneeuwd in dit commerciële spel”, zegt directeur Manon Vanderkaa.

 

Tientallen topartsen van universitaire medische centra blijken lucratieve consultancy-contracten te hebben afgesloten met internationale producenten van medische hulpmiddelen. Dit kreeg journalistiek platform Follow the Money boven water. Patiënten krijgen mogelijk niet het passende hulpmiddel omdat artsen commercieel gebonden worden aan een bepaalde fabrikant.

 

De afspraken zijn in strijd met de Gedragscode Medische Hulpmiddelen. “Ziekenhuizen lappen deze code dus aan hun laars. Artsen blijken er volgens de onderzoeksjournalisten zelfs amper mee bekend. De code beoogt de patiënt te beschermen tegen dit soort risico’s. Wanneer een product ondeugdelijk blijkt, moeten betaalde artsen bijvoorbeeld hun mond houden.” Hoog tijd om de code dwingender op te leggen en op naleving te controleren.

 

Doorgeschoten systeem

KBO-PCOB vindt dat het belang van de patiënten te allen tijde voorop zou moeten staan. Met de onthullingen is het nu zeer de vraag of patiënten wel het juiste hulpmiddel krijgen. Voorbeeld: als een cardioloog betaald wordt door fabrikant A is hij mogelijk niet geneigd een hartklep van fabrikant B voor te schrijven, ondanks dat die hartklep voor de patiënt misschien wel beter kan zijn. 

 

Lees verder op https://www.kbo-pcob.nl/nieuws/dealtjes-medische-hulpmiddelen-benadelen-patient-en-samenleving/

 

Voor meer nieuws kijk op: https://www.kbo-pcob.nl/nieuws/

 

Profiteer van je lidmaatschap!

Als lid/abonnee profiteer je van interessante aanbiedingen en unieke voordelen die het leven makkelijker, veiliger, gezonder, goedkoper en leuker maken. Van goedkope energie en hoorbatterijen tot voordelig bellen en leuke uitjes. Kijk snel en profiteer mee! https://www.kbo-pcob-voordeel.nl/

 

Een van de vele voordelen:  

Profiteer van onze aantrekkelijke collectieve zorgverzekering

 

In 2019 betalen we allemaal meer voor de zorg en onze zorgverzekering. Vooral senioren

hebben te maken met stijgende zorgkosten. Als lid van KBO of PCOB kunt u

gebruikmaken van onze aantrekkelijke en voordelige collectieve zorgverzekering

bij Zilveren Kruis. Want samen zijn we goedkoper uit! 

De verzekering kent vele extra’s, exclusief voor KBO- en PCOB-leden. Bijvoorbeeld het

Extra Aanvullend KBO-PCOB-pakket met onder andere zes extra behandelingen

ysiotherapie, hulp van de zorgcoaches van Zilveren Kruis en vergoeding voor deve rplichte rijbewijskeuring. Overstappen is heel gemakkelijk.

 

Lees meer op https://www.kbo-pcob.nl/zk/

 

Digitale nieuwsbrief van KBO-PCOB Gelderland

Via onderstaande link kun je je abonneren op de digitale nieuwsbrief van KBO-PCOB:

https://www.kbo-pcob.nl/kbopcobnu/

Columns lezen?

Via onderstaande link kun je leuke, interessante columns lezen.

http://www.kbogelderland.nl/actueel/columns/

Samen aan Tafel

 

Op een unieke locatie in een prachtige omgeving aan de dijk bij de kerk in Oud-Zevenaar.

 

Met zijn allen samen aan tafel: dit is je kans

Kom dus gewoon naar Thoen & Thans

 

Want daar wordt in alle even weken op dinsdag van 12.30 uur tot 14.00 uur een 3-gangen verrassingsmenu voor U geserveerd. De kosten bedragen € 7,00 per persoon.

Komt u alleen of met uw partner, voor “Samen aan Tafel” maakt dat geen verschil. Ook speelt leeftijd geen rol, tenslotte moet iedereen eten dus waarom dan niet gezellig samen.

U hoeft hiervoor ook niet persé uit Oud-Zevenaar of Ooy te komen. Iedereen, die van gezelligheid en samen genieten houdt, is van harte welkom.

Locatie: “Thoen & Thans”, Kerkweg 10 in Oud-Zevenaar

 

Voor reservering of inlichtingen kunt u contact opnemen met:

Marian Godschalk tel: 0316-333120

Henk Jansen tel: 0316-332265

 

Statiegeldactie bij Coop  (Masiusplein)

 

Van 1 oktober tot en met 31 december is onze Seniorenclub het goede doel van de statiegeldactie van de Coop in Zevenaar aan het Masiusplein. Lever je flessen en kratten in en druk op de juiste knop, dan komt het statiegeld ons ten goede. De actie loopt in de maanden oktober, november en december. De Coop verdubbelt het bedrag!

 

Alvast bedankt voor ieders donatie!

 

Rabobank Clubkas Campagne: wij hebben weer meegedaan!!!

 

Net als vorig jaar hebben we weer 95 stemmen ontvangen. We hebben een bedrag van € 842,44 in ontvangst mogen nemen.

Weer een geweldig resultaat.

 

Iedereen bedankt voor het stemmen!!

 

Seniorenclub Oud-Zevenaar & Ooij: open mind (Fusiekrantje november 2017)

 

Ze beginnen op stoom te komen. Hebben de tijd genomen om sfeer te proeven, wensen te inventariseren en ideeën te ontwikkelen. Nu lijken ze de weg naar een gevarieerde activiteitenagenda gevonden te hebben. Sinds april vorig jaar vormen Ria Lentjes en Marian Godschalk de activiteitencommissie van seniorenclub Oud-Zevenaar en Ooij.

 

Twee pittige dames, vlot en vief ogend. Niet meteen types die je verwacht bij een seniorenclub. Dat is toch meer voor oude mensen? Ze zegt het niet, lijkt wel te denken ‘oud? de duvel is oud’. Marian: “Het is niet meer van deze tijd om een seniorenclub te linken aan oud, in termen van uitgeblust. Ons ledenbestand, 139 leden, is heel divers. Met ‘jongere’ en ‘oudere’ ouderen, allemaal met hun eigen interesses en achtergronden. De belangrijkste taak van onze club is het behartigen van de belangen van senioren in de breedste zin van het woord. Dat geldt op individueel én collectief niveau.” Leg eens uit. “Dat Zorg & Gezondheid een issue van formaat is, kan iedereen wel bedenken, maar ook wonen & welzijn, inkomen & koopkracht en mobiliteit & veiligheid zijn items die op zeker moment in ieders leven voorbijkomen. Dan is het heel prettig als je ergens terecht kunt en niet zelf het wiel hoeft uit te vinden.”

 

Marian: “Een mooi voorbeeld van belangenbehartiging is het initiatief van gemeente Zevenaar voor het opzetten van drie gemeentelijke gebiedsteam. Die teams willen dichtbij de inwoners te staan en hen ondersteunen op het gebied van zorg, opvoeding, welzijn, werk en inkomen. Alles met maar één doel, het vergroten van het woongenot voor iedereen. Als Seniorenclub spelen wij ons partijtje mee en zijn aangehaakt bij het gebiedsteam Babberich, Oud-Zevenaar en Ooij. Om te voorkomen dat gebiedsteams te abstract en daardoor onbereikbaar lijken, zijn wekelijkse spreekuren ingesteld. Iedereen met vragen, problemen of ideeën kan daar terecht. In Oud-Zevenaar/Ooij/Babberich is het spreekuur in september gestart.”

 

“Dat de activiteitenagenda van onze club een ander beeld vertoont dan voorgaande jaren is zeker” zegt Ria. “Lag eerder het accent wat meer op de drie K’s:  kaarten, keuvelen en kienen, langzaam bewegen we richting de drie O’s: ontmoeten, ontspannen en ontwikkelen. Gezellige middagen met rollende bingoballetjes zullen niet verdwijnen, evenmin als ons motto “Voor en met elkaar’. Daarnaast zijn we hard op zoek naar items die bij Ontwikkelen passen. Zoals yoga en de vorig jaar gestarte bedrijfsbezoeken. Die lokten leden die meestentijds verstek laten gaan op de reguliere bijeenkomsten. We denken over het opzetten van een praatgroep met minder voor de hand liggende onderwerpen als ouder worden, levensbeëindiging etc..” Ria: “Randvoorwaarden hierbij zijn van een andere orde dan bij kaarten of kienen. Alom moet de overtuiging leven dat wat in die setting ter sprake komt daar ook blijft. Alleen gedeeld vertrouwen kan zo’n initiatief doen slagen. Je mening geven in een discussie over pak hem beet levensbeëindiging is even wat anders dan een winnend bingogetal roepen.”

 

En verder? Marian: “Actief nieuwe leden werven. En… uitdragen dat we iedereen vanaf 55 jaar met open armen en een open mind verwelkomen.”

 

Informatie over de yogalessen

 

Vanaf donderdag 5 oktober 2017 worden er yogalessen gegeven op Brede School St. Martinus , Martinusweg 6, Oud-Zevenaar.

De lessen worden verzorgd door yogadocente, Anju Gaur.

 

Wat kosten de lessen per kwartaal (per 1 januari 2019):

  • Bij een groep van min. 10 personen kost het voor leden € 48,00 en voor niet-leden € 52,00.
  • Bij een groep van 9 personen kost het voor leden € 53,00  en voor niet- leden € 57,00.

 

Momenteel zijn er 2 groepen op de donderdagmiddag. De eerste groep heeft van 16.00 uur tot 17.00 uur yogales, de tweede groep van 17.15 uur tot 18.15 uur.

 

Bij voldoende aanmeldingen willen we in januari 2019 op de vrijdagmiddag starten met een derde groep.

 

Heb je interesse, meld je dan aan bij Marian Godschalk

 

Overzicht sportscholen in Zevenaar

 

Voor degene die wil gaan sporten hebben we een overzicht gemaakt van sportscholen/fitnesscentra in Zevenaar met daarbij de kortingen die je kunt krijgen.

Dit overzicht is te verkrijgen bij Marian Godschalk (333120).

 

 

Nieuwsbrief Seniorenclub

Copyright © 2016 Seniorenclub Oud-Zevenaar en Ooy --- Wepdiezainer ---