Nieuws


Nieuws

voor Seniorenclub Oud-Zevenaar en Ooy

  

KBO-PCOB Nieuws

 

KBO-PCOB Nieuws is de digitale nieuwsbrief van KBO-PCOB.

KBO-PCOB is met ruim een kwart miljoen leden de grootste seniorenorganisatie van Nederland. Zij maken ons sterk voor een samenleving waarin senioren volwaardig kunnen meedoen en mensen omzien naar elkaar.

 

Hieronder een greep uit het laatste nieuws 


Onderzoek van KBO-PCOB: vijf redenen waarom senioren niet internetten (5 februari)

 

Onze maatschappij gaat er steeds vaker van uit dat iedereen internet

heeft. Het klopt dat senioren bezig zijn met een grote inhaalslag, maar

ruim een derde (35%) van de 75-plussers gebruikt geen internet en dreigt

daardoor buiten de boot te vallen. KBO-PCOB besloot deze groep – via een

papieren enquête – te vragen waarom zij niet internetten en werd

overstelpt met reacties.

Het Internetonderzoek van KBO-PCOB maakte veel los onder de digibete

senioren. Bijna duizend ingevulde papieren enquêteformulieren kwamen terug, samen met stapels handgeschreven notities en brieven over hoe het is om in deze tijd geen internet te gebruiken. KBO-PCOB bevroeg ook de senioren die wel online zijn en het bleek dat zij soms minder handig zijn dan gedacht. Er deden in totaal 2.780 ouderen aan het onderzoek mee. Het onderzoek bracht een aantal redenen boven tafel waarom senioren ‘nee’ zeggen tegen internet.


Lees meer op 

https://www.kbo-pcob.nl/nieuws/onderzoek-van-kbo-pcob-vijf-redenen-waarom-senioren-niet-internetten/KBO-PCOB Woononderzoek: senioren willen wonen met zorg  (8 februari)

 

De meeste senioren wonen nog steeds niet in een woning die geschikt is voor

hun oude dag. Slechts vier van de tien woningen van senioren zijn aangepast

voor zorg. De meeste aanpassingen zijn gedaan in de badkamer, zoals beugels

en een lage instap voor bad of douche, en in het toilet. Zes van de tien

woningen van senioren zijn dus nog niet aangepast voor bewoning voor de

oude dag. Dit blijkt uit onderzoek van KBO-PCOB naar de woonsituatie en

woonwensen van senioren.

Maar liefst één op de vijf senioren geeft zijn woning een onvoldoende rapportcijfer voor de geschiktheid betreffende wonen in de toekomst. Het gemiddelde rapportcijfer is 6,9. De meeste problemen ondervinden senioren met trappen, drempels, geen toilet op slaapniveau, geen slaapkamer op begane grond en ongeschiktheid van de woning voor rolstoel en rollators.

Verhuizen

Eén op de zes senioren is van plan te verhuizen tussen nu en vijf jaar. De belangrijkste reden om te verhuizen is de woning zelf. De woning is te groot, te klein of vereist te veel onderhoud of heeft steile trappen. Van de groep senioren die hun huidige woning een onvoldoende geeft, gaat zeker 35 procent verhuizen en van de groep die een voldoende geeft, gaat zeker 5 procent verhuizen.

Meest ideale woning

Gevraagd naar de meest ideale woning scoort de huidige woning in aangepaste vorm het hoogst, gevolgd door een gelijkvloers appartement. Maar opvallend vaak wensen senioren een woonvorm die er nog te weinig is: een wooneenheid met zorg of samenwonen onder gelijkgestemden met zorg dichtbij, zoals een hofje.


Directeur Manon Vanderkaa van KBO-PCOB: “Het is hoog tijd dat woningcorporaties, projectontwikkelaars, overheden én zorgaanbieders gaan samenwerken om meer woningen geschikt te maken voor de wensen en behoeften van senioren, nu en in de toekomst.”

De Tweede Kamer debatteerde 6 februari over het thema Wonen en Zorg, in het kader van het programma Langer Thuis. Lees welke aanbevelingen KBO-PCOB de Kamer meegaf voor dit debat.

 

Lees meer over het onderzoek naar de woonwensen van senioren in ons online dossier                            Voor meer nieuws kijk op: https://www.kbo-pcob.nl/nieuws/

 

Profiteer van je lidmaatschap!

Als lid/abonnee profiteer je van interessante aanbiedingen en unieke voordelen die het leven makkelijker, veiliger, gezonder, goedkoper en leuker maken. Van goedkope energie en hoorbatterijen tot voordelig bellen en leuke uitjes. Kijk snel en profiteer mee! https://www.kbo-pcob-voordeel.nl/

 

Een van de vele voordelen:

 

KBO-PCOB TELEFONIE: GOEDKOOP, BETROUWBAAR EN DE BESTE SERVICE

 

U herkent het ongetwijfeld. Telecom bedrijven die u als nummertje behandelen. Lange wachttijden, onpersoonlijke gesprekken en niet de gewenste service. Of een onverwacht hoge rekening als u buiten uw bundel belt. 

 

Wij doen het anders! Samen met onze partner Telpoint en haar label Yes Telecom (onderdeel van KPN) bieden we u enkele unieke abonnementen voor goedkoop mobiel bellen en mobiel internet. Met de service die u verdient! 

 

Kies het abonnement dat past bij uw mobiel bel- en internetgedrag 

Al voor €1,95 per maand heeft u een abonnement voor mobiel bellen. Daarbij betaalt u voor de seconden die u daadwerkelijk belt. Interessant voor wie heel weinig belt. Belt u vaker of gebruikt u ook internet? Dan is een voordeelbundel de juiste keuze. 

 

Bellen betaalt u per seconde, ook buiten uw bundel 

Veel providers berekenen een minimumduur van een minuut, terwijl de gemiddelde oproep korter is. Bij ons vindt de afrekening altijd per seconde plaats. Zowel binnen als buiten een bundel. 150 belminuten is dus feitelijk 9.000 belseconden. 

Voor meer informatie: https://www.kbo-pcob-voordeel.nl/telefonie

 

Digitale nieuwsbrief van KBO-PCOB Gelderland

Via onderstaande link kun je je abonneren op de digitale nieuwsbrief van KBO-PCOB:

https://www.kbo-pcob.nl/kbopcobnu/

Columns lezen?

Via onderstaande link kun je leuke, interessante columns lezen.

http://www.kbogelderland.nl/actueel/columns/

Samen aan Tafel

 

Op een unieke locatie in een prachtige omgeving aan de dijk bij de kerk in Oud-Zevenaar.

 

Met zijn allen samen aan tafel: dit is je kans

Kom dus gewoon naar Thoen & Thans

 

Want daar wordt vanaf 5 februari 2019 in alle even weken op dinsdag van 12.30 uur tot 14.00 uur een 3-gangen verrassingsmenu, volledig verzorgd door vrijwilligers, geserveerd. De kosten bedragen € 7,00 per persoon.

Komt u alleen of met uw partner, voor “Samen aan Tafel” maakt dat geen verschil. Ook speelt leeftijd geen rol, tenslotte moet iedereen eten dus waarom dan niet gezellig samen.

U hoeft hiervoor ook niet persé uit Oud-Zevenaar of Ooy te komen. Iedereen,  die van gezelligheid en samen genieten houdt, is van harte welkom.

Locatie: “Thoen & Thans”, Kerkweg 10 in Oud-Zevenaar

 

Voor reservering of inlichtingen kunt u contact opnemen met:

Marian Godschalk tel: 0316-333120

Henk Jansen tel:  0316-332265

 

Statiegeldactie bij Coop  (Masiusplein)

 

Van 1 oktober tot en met 31 december was onze Seniorenclub het goede doel

van de statiegeldactie van de Coop in Zevenaar aan het Masiusplein. De Coop

verdubbelt het bedrag! We weten nog niet wat de opbrengst is.

We horen dit uiterlijk half februari.

 

Alvast bedankt voor ieders donatie!

 

Seniorenclub Oud-Zevenaar & Ooij: open mind (Fusiekrantje november 2017)

 

                                                                    Ze beginnen op stoom te komen. Hebben de tijd genomen om sfeer te                                                                                            proeven, wensen te inventariseren en ideeën te ontwikkelen. Nu lijken ze                                                                                 de weg naar een gevarieerde activiteitenagenda gevonden te hebben.                                                                                           Sinds april vorig jaar (red. 2016) vormen Ria Lentjes en Marian Godschalk                                                                                   de activiteitencommissie van seniorenclub Oud-Zevenaar en Ooij.

 

 

Twee pittige dames, vlot en vief ogend. Niet meteen types die je verwacht bij een seniorenclub. Dat is toch meer voor oude mensen? Ze zegt het niet, lijkt wel te denken ‘oud? de duvel is oud’. Marian: “Het is niet meer van deze tijd om een seniorenclub te linken aan oud, in termen van uitgeblust. Ons ledenbestand, 139 leden, is heel divers. Met ‘jongere’ en ‘oudere’ ouderen, allemaal met hun eigen interesses en achtergronden. De belangrijkste taak van onze club is het behartigen van de belangen van senioren in de breedste zin van het woord. Dat geldt op individueel én collectief niveau.” Leg eens uit. “Dat Zorg & Gezondheid een issue van formaat is, kan iedereen wel bedenken, maar ook wonen & welzijn, inkomen & koopkracht en mobiliteit & veiligheid zijn items die op zeker moment in ieders leven voorbijkomen. Dan is het heel prettig als je ergens terecht kunt en niet zelf het wiel hoeft uit te vinden.”

 

Marian: “Een mooi voorbeeld van belangenbehartiging is het initiatief van gemeente Zevenaar voor het opzetten van drie gemeentelijke gebiedsteam. Die teams willen dichtbij de inwoners te staan en hen ondersteunen op het gebied van zorg, opvoeding, welzijn, werk en inkomen. Alles met maar één doel, het vergroten van het woongenot voor iedereen. Als Seniorenclub spelen wij ons partijtje mee en zijn aangehaakt bij het gebiedsteam Babberich, Oud-Zevenaar en Ooij. Om te voorkomen dat gebiedsteams te abstract en daardoor onbereikbaar lijken, zijn wekelijkse spreekuren ingesteld. Iedereen met vragen, problemen of ideeën kan daar terecht. In Oud-Zevenaar/Ooij/Babberich is het spreekuur in september gestart.”

 

“Dat de activiteitenagenda van onze club een ander beeld vertoont dan voorgaande jaren is zeker” zegt Ria. “Lag eerder het accent wat meer op de drie K’s:  kaarten, keuvelen en kienen, langzaam bewegen we richting de drie O’s: ontmoeten, ontspannen en ontwikkelen. Gezellige middagen met rollende bingoballetjes zullen niet verdwijnen, evenmin als ons motto “Voor en met elkaar’. Daarnaast zijn we hard op zoek naar items die bij Ontwikkelen passen. Zoals yoga en de vorig jaar gestarte bedrijfsbezoeken. Die lokten leden die meestentijds verstek laten gaan op de reguliere bijeenkomsten. We denken over het opzetten van een praatgroep met minder voor de hand liggende onderwerpen als ouder worden, levensbeëindiging etc..” Ria: “Randvoorwaarden hierbij zijn van een andere orde dan bij kaarten of kienen. Alom moet de overtuiging leven dat wat in die setting ter sprake komt daar ook blijft. Alleen gedeeld vertrouwen kan zo’n initiatief doen slagen. Je mening geven in een discussie over pak hem beet levensbeëindiging is even wat anders dan een winnend bingogetal roepen.”

 

En verder? Marian: “Actief nieuwe leden werven. En… uitdragen dat we iedereen vanaf 55 jaar met open armen en een open mind verwelkomen.”

 

Informatie over de yogalessen

 

Vanaf donderdag 5 oktober 2017 worden er yogalessen gegeven op Brede School St. Martinus , Martinusweg 6, Oud-Zevenaar.

De lessen worden verzorgd door yogadocente, Anju Gaur.

 

Wat kosten de lessen per kwartaal (per 1 januari 2019):

  • Bij een groep van min. 10 personen kost het voor leden € 48,00 en voor niet-leden € 52,00.
  • Bij een groep van 9 personen kost het voor leden € 53,00  en voor niet- leden € 57,00.

 

Momenteel zijn er 2 groepen op de donderdagmiddag. De eerste groep heeft van 16.00 uur tot 17.00 uur yogales, de tweede groep van 17.15 uur tot 18.15 uur. En vanaf januari 2019 zijn we op de maandag gestart met de derde groep van 16.00 uur tot 17.00 uur.

 

Heb je ook interesse, meld je dan aan bij Marian Godschalk

 

Overzicht sportscholen in Zevenaar

 

Voor degene die wil gaan sporten hebben we een overzicht gemaakt van sportscholen/fitnesscentra in Zevenaar met daarbij de kortingen die je kunt krijgen.

Dit overzicht is te verkrijgen bij Marian Godschalk (333120).

 

 

Nieuwsbrief Seniorenclub

Copyright © 2016 Seniorenclub Oud-Zevenaar en Ooy   --- Wepdiezainer ---